Blitlisztori Beatles-t felevenítő blog

Blitlisztori Beatles-t felevenítő blog

Jimmie Nicol, a Beatles másod dobosa

2020. március 27. - PataPete

1964-ben, amikor a Beatles a csúcsán volt, Ringo Starr-nak mandula gyulladása lett. Brian Epstein a koncertsorozat lefújása helyett megbízta George Martint, a Beatles producerét, hogy keressen valakit, aki helyettesíteni tudja Ringo-t. George Martin választása Jimmie Nicol-ra esett. A dobos 1957-ben kezdte meg a komolyabb zenei pályafutását, amikor Larry Parnes felajánlotta neki a Colin Hicks-hez való csatlakozást. Nagyon jó választásnak tűnt és az is lett, az akkor 25 éves dobos. Martin azért őt választotta, mert már dolgozott vele és egy közép lemezen is dobolt, amely a Beatles dalait dolgozta fel, így ismerte a Beatles zenéjét is. A tagok elfogadták az ötletet George Harrison kivételével, aki azzal fenyegetőzött, hogy kimarad a turnéból az új dobos miatt, ez a döntése végleg végzett volna az Ausztráliai turnéval. Nicol az 1939-es születésű dobos, sok reményt fűzött a Beatles-el létrejövő kapcsolatához. Egy része valóra is vált, együtt lóghatott Ringo kivételével a Beatles-el. Kipróbálhatta milyen is Beatles tagnak lenni, azonban mivel őt senki sem ismerte fel, bejárhatta mindegyik várost, ahol játszottak, amit a többi tag nem engedhetett meg magának.

 

Azonban a 8 koncert után, amikor már Ringo visszaérkezett, távoznia kellett az ideiglenes szerepből. Távozásakor el sem tudott köszönni, mivel a többi tag akkor még aludt. Érdekesség, hogy a reptéren Brian Epstein-től 500 fontot és egy aranykarórát kapott köszönet nyilvánítás képpen. Az aranyórának a hátuljára pedig az lett gravírozva, hogy a The Beatlestől és Brian Epstein-től.

Hazatérése után nagy reményekkel átalakította régi zenekarát és 2 új kislemezt ki is adott zenekarával, azonban a siker nem jött. Nagy nehézségekkel küzdött a szerény hírnevével kapcsolatban, mert túlságosan hozzászokott a Beatles-el töltött 2 hét alatt ahhoz, hogy mindenki körül ugrálja, hogy sokkal jobb színvonalú helyeken lakhat és a rajongók is őrjöngenek érte.Egyszer még megadatott neki, hogy 1 évig helyettesítheti Dave Clarkot, a The Dave Clark Five dobosát. A Dave Clark Five volt Anglia harmadik leghíresebb zenekara a The Beatles és a Rolling Stones után, ebből adódik, hogy részese volt a brit inváziónak is. A Beatles-el még egyszer volt szerencséje találkozni, a Dave Clark Five-nál töltött idő alatt, amikor egy műsorlistán volt a gombafejűekkel.

 

Jimmie Nicol 1975-ben felhagyott zenei karrierjével és nagy kockázatú üzleteléssel foglalkozott. 1988-ban azt hitték hogy meghalt, de a Daily Mail által 2005-ben kiderült, hogy még mindig Londonban él remetei magányban.

 

képek forrása:

https://www.culturesonar.com/beatles-jimmie-nicol/

https://www.elsewhere.co.nz/

A bejegyzés trackback címe:

https://bitlisztori.blog.hu/api/trackback/id/tr715561262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DanielSzanyi 2020.03.27. 17:30:01

A helyesírás elcseszi az egészet (vagyis inkább annak hiánya).

röf 2020.03.27. 18:00:47

Valahol olvastam, hogy a világ legrosszabb dobosa Charlie Watts (Rolling Stones).
Van benne valami, de azért Ringo-t nem tudja alulmúlni.
Ezt a Jimmie gyereket nem ismerem, de valószínűleg nem hagyott nagy űrt maga mögött....

J.W. Booth 2020.03.27. 18:28:26

George Martin volt az 5. Beatle

PataPete 2020.03.27. 18:54:31

@J.W. Booth: Jogos az észrevétel, hogy ha így nézzük, itt a 6. Beatle-ről beszélhetünk.

szemtanú 2020.03.27. 20:40:51

@röf: Ez, azért elég buta röff volt. Ringo elismert dobos a szakmában.

röf 2020.03.28. 07:25:54

@szemtanú:
Hááát.... nem tudom, melyik szakmában...
Talán a sramlizenészek között.
Hallottál már Beatles nótát?
Egyet elég, mert az összesben ugyanazt üti.

gigabursch 2020.03.28. 08:04:26

Ez így hiányos.
Eleinte három gitárossal voltak. Főleg a hamburgi êvek alatt.
Aztán Ringo előtt itt volt Pete Bess.

Artie 2020.03.28. 08:39:27

@DanielSzanyi: és tartalmilag is igencsak kínosam gyenge.

szemtanú 2020.03.28. 10:13:41

@röf: Keress rá a Youtube-on. Az a baj, hogy Te csak egy számot ismersz tőlük. Pályájuk során elég jelentős fejlődésen mentek át. Nem kell szeretni őket, nyugodtan elengedheted a témát.

röf 2020.03.28. 12:20:43

@szemtanú:
Sok lemezüket ismerem, szalagos magnómon jónéhány megvolt...
Mint úttörő zene jó, bár hamar kiszerettem belőlük.
Lennon és McCartney vitte hátán a zenekart minden szempontból.
(Mondjuk a szöveg az banális és primitív, de az senkit nem érdekel, az éneken volt a hangsúly.)
De ennek semmi köze ahhoz, hogy Ringo katasztrófális dobos....
Nyilván nem szerencsés összehasonlítani a mai dobosokkal, mert az végképp gyalázat lenne, Fásy mulató szint...

kalaci 2020.03.28. 19:37:08

Röf, te nyilván csak az első időszakukat ismered, mert a későbbiekben már messze nem a banális és primitív szöveg volt a jellemző. John Lennon irodalmi igényességű dalszövegeket alkotott, más írásai is megjelentek, valódi sikereket aratva. A zenéjük pedig nagyon megváltozott, kipróbáltak mindenfélét, a feloszlás után sem igen lehetett olyan irányzattal találkozni, amiben ne mutattak volna példát.
süti beállítások módosítása