Blitlisztori Beatles-t felevenítő blog

Blitlisztori Beatles-t felevenítő blog

Mit rejtenek azok a legendássá vált piros kapuk?

2020. április 15. - PataPete

 

A Strawberry Fields Forever javarészt John Lennon műalkotása, de  hasonlóan a többi Beatles dalhoz a többi tag is segédkezett benne, George Martinnal együtt. Lennon a Strawberry Fields Forever alapjait 1966-ban Spanyolországban való tartózkodása idején írta meg, azonban a remekmű csak ‘67 végén a Magical Mystery Tourban jelent meg. Tartózkodásának oka az volt, hogy részt vett Richard Lester “Így nyertem meg a háborút” című filmében. Ennek forgatásán meglehetősen zaklatott állapotban volt, ugyanis ekkoriban volt John Lennon-nak a Jézusos botránya, illetve ekkor ismerkedett meg Yoko Ono-val is. 

 Sokaknak meglepő lehet, hogy a forradalmasító zenemű fénypontjában szereplő Strawberry fields egy létező liverpooli park. Pontosabban a Salvation Army Árvaház kertje. Az árvaház 1936-tól 2005-ig funkcionált, azóta már az épület és annak kertje megnyitotta a legendás piros kapuit a látogatók előtt. Eleanor Rigby sírjával ellentétben, amiről a Beatles tagjai a dal írásakor nem tudtak. Ez a kert fontos szerepet játszott John Lennon gyerekkorában. Lennon és barátai egyik kedvenc helye volt a városban, ahol szabadidejüket töltötték. 

A kerítésen nagyon egyszerűen be lehetett jutni az elkerített tisztásra. A kert egészen közel található John Lennon gyerekkori lakhelyéhez, emiatt viszonylag sok jó emlék kötötte a helyhez. A szám talán ezt akarja megragadni. A Beatles ‘66-ban élte meg a felkapottság miatt a legsötétebb időszakát, köszönhetően annak, hogy John Lennon Jézushoz hasonlította a zenekart. Aminek eredménye az lett, hogy rengetegen kezdtek az utcán a Beatles ellen tüntetni. 

A Strawberry Fields írása környékén azonban nem csak Lennon Jézus botránya történt. A stúdió munkaként készült és nem a szerelemmel foglalkozó Revolver album kiadása környékén, a Beach Boys kiadta Pet Sounds című albumát. Ez az album főképpen a Rubber Soulra hajaz, és a Revolver pedig egy újítás a Beatles történelmében, amiről nem lehetett tudni, hogy hogyan fogják fogadni, ezért a Beatles nagyon félt ettől az albumtól. Azonban az album sikeresnek bizonyult, a sokak által ismert Yellow Submarine is ezen az albumon található meg, és az albumnak sikerült elérnie, hogy nagyon nagy izgatottsággal várják a Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band debütálását, amit még ugyan abban az évben követett a Magical Mystery Tour.

 

képek forrásaI:

https://www.tripadvisor.co.hu/Attraction_Review-g186337-d9835129-Reviews-Strawberry_Field-Liverpool_Merseyside_England.html

https://imgur.com/gallery/jtyJ5

A bejegyzés trackback címe:

https://bitlisztori.blog.hu/api/trackback/id/tr6815613578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Puller István 2020.04.15. 14:45:53

A Salvation Army egyébként az Üdvhadsereg.
süti beállítások módosítása