Blitlisztori Beatles-t felevenítő blog

Blitlisztori Beatles-t felevenítő blog

Paul McCartney tényleg meghalt?

2020. március 22. - PataPete

A Beatles el kapcsolatos legismertebb teória szerint Paul McCartney 1966. november 9-én egyes pletykák szerint lehajtott az útról, más verziók szerint belement egy kamion vagy egy villanyoszlopnak ment neki az Aston Martin típusú autójával és úgy karambolozott és vesztette életét egy sok vitával kísérelt lemezfelvétel után, és egy rá hasonlító Paul McCartney került a helyébe a Beatles formációban. Az elmélet szerint a balesetet okozó kamion sofőr kiszállt a gépjárműjéből és sokkos állapotban megtekintette a felismerhetetlenségig roncsolódott, egyes változatok szerint leszakadt fejű. Paul McCartneyt, Paul zsebében egy noteszt talált, amibe az a szám volt beleírva, amit baj esetén kell hívni, ez Brian Epstein a The Beatles menedzserének telefonszáma volt. Jó menedzserhez híven a helyszínre sietett és azt a döntést hozta meg, hogy Pault kicserélik, hiszen nem látott reális esélyt arra, hogy ha ez a halál esett kiderül nem okozza a The Beatles felbomlását. Ezért lefizette a kamion sofőrt és a többi taggal is megbeszélte, tervét.

 

Az énekes csere fő oka az volt, hogy a 66-ban is elképesztő sikeres Beatles célközönsége még főképpen tinédzserekből állt. A közönségük mentális egészségük megtartása érdekében kellett ehhez a megoldáshoz folyamodni. A „kamu Paul” ezt a pozíciót úgy tölthette be, hogy a titokban meghirdetett McCartney hasonlósági versenyt megkellett nyernie. a választott személy neve William Campbell vagy Billy Shears volt, de ez nem pontosan meghatározható, mert ez változó, hogy hogy hívják. A szóbeszéd, akkor érkezik el a nyomokra való hivatkozásokhoz, amikor azt állítja, hogy „A zenekarnak bűntudata volt a kettősség miatt, ezért utalásokat hagytak a zenéjükben, hogy így az igazságot közölhessék”. Ez a pletyka 1967-ben kezdett el terjedni, és 1969-re számos „bizonyítékot” találtak. Természetesen ezek véletlen egybe esések tömkelegei lehetnek, mivel a Beatles ekkor kezdett még csak el kísérletezni a modern művészettel. A pletyka indokként felhozza hogy a Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band egy temetés, mivel a hátsó borítón McCartney karján az OPD rövidítés olvasható, ami értelmezhető úgy is hogy Officaly Pronouced Dead, ezen felül George Harrison ujja a She’s Leaving Home dalszövegének 1. sorára mutat, ami így hangzik „Wednesday morning at five o’ clock as the day begins”, ami Paul halálának időpontját határozhatja meg, itt érdemes megjegyezni, hogy visszakeresve 1966. November 9e ténylegesen szerdára esik, ami alátámaszthatja a teóriát, és ezen felül megegyezik az is, hogy hajnalban történt, hiszen az elméletben az van, hogy hajnali felvételek után megy haza, amikor a baleset történik. 

Ezen felül még egy olyan verzió is létezik, miszerint a Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band borítójának eleje, egy temetés. A virágokkal körbeszórt színes kupac a sír, míg mögötte a Beatlest leszámítva csak halott embereket lehet felfedezni. a Beatles tagjai közül csak Paul McCartney áll szemben a síremlékkel, míg a többi tagja a zenekarnak oldalasan áll. McCartney feje fölött egy nyitott kéz is felfedezhető, ami keleten a halál jele. És csak McCartney kezében van fekete hangszer.

A Sgt Pepper hátoldala szerinti indok mellett Glass Onion-t(üveg hagymát) is felhozza például az elmélet, ugyan is ennek a dalnak a dalszövegében megtalálható az alábbi sor: „Here’s another clue for you all/ the walrus was Paul”, ami magyarra fordítva az alábbit jelenti: „Itt egy másik nyom/ a rozmár Paul volt.”, bár ez nem feltétlenül jelentheti McCartney halálát, hiszen 1967-ben 1 évvel a White album előtt debütált a Magical Mystery Tour és az album borítóján megtalálható egy rozmárnak öltözött ember, illetve az I am the Walrus videó klipjében is látható ez rozmárnak öltözött figura, szóval ez lehet egy egyszerű utalás a régebbi albumokra.

 

Ezeken felül a Strawberry Fields Forever végén halkan John Lennon azt mondja, hogy „I buried Paul”, ez azt jelenti hogy “Én eltemettem Pault”, még érdekes jelekre bukkanhatunk, ha meghallgatjuk a White albumnak becézett The Beatles albumon a Revolution 9t. Ez egy nehezen befogadható mű, amit ha simán meghallgatunk nem tudunk felfedezni semmilyen új utalást, azonban ha visszafele hallgatjuk meg, akkor érdekesebb mondatokat, hangeffekteket fedezhetünk fel a teóriában hívő személyek szerint. Erről számos videó létezik az interneten, hogy ki mit hall bele, hiszen ezek a mondatok nem teljesen jól kivehetők, emiatt lehetséges, hogy simán a teóriát képzelheti bele a hallgató, amikor a furcsa mondatokat hallja. A bizonyítékok csúcspontja az 1969-es Abbey Road album borítója. Ezen a képen lelhető fel a legtöbb bizonyítékként felhozható véletlen egybeesés, vagy utalás. Az ikonikus zebrán átkelő Paul McCartney az egyetlen akin nincs cipő, és a Brit szigeteken meztelen lábfejjel temetik el az elhunytakat, ezentúl annak ellenére, hogy ő balkezes volt a cigarettát a képen a jobb kezében fogja.

 

A fotográfián a háttérben található egy VW bogár, aminek a rendszámtábláján a 281f olvasható ki, amit 28if ként is lehet értelmezni, ami a háttérsztorivak mondatba szőve “28 lenne Paul, ha élne”, nem szabad elfeledkezni a többi tagról sem, hiszen George Harrisonon farmer nadrág és farmer dzseki van, ami a gyász szimbóluma Kanadában, míg Ringo Starron fekete nyugati gyászruha van és John Lennonon fehér öltöny és nadrág, ami a keleti gyász színét eleveníti fel. És ez egy nagyon jó gyászsorként is tud funkcionálni, úgy, hogy Lennon a pap, Ringo a temetkezési vállalkozó, Paul értelemszerűen a halott, és Harrison a sírásó/gondnok.

 Ezeken felül Ringo Starr a Hollywood Inquiernek adott interjújában beismerte Paul McCartney kicserélését „Amikor Paul meghalt, mind pánikba estünk! Nem tudtuk, mit tegyünk, és Brian Epstein, a menedzserünk azt javasolta, hogy bízzuk meg William Campbellt, átmeneti megoldásként. Azt hittem, hogy csak az utolsó egy-két hét lesz, de az idő csak telt és senki nem vette észre, így folyamatosan játszottunk együtt. William-ről kiderült, hogy nagyon jó zenész, és szinte jobban csinálta, mint Paul. Az egyetlen probléma az volt, hogy nem tudott kijönni Johnnal, egyáltalán nem” 

 Az tény, hogy a Beatles teljesen megváltozott 66-ban, abban az évben, amelyikben az elmélet szerint McCartney meghalt, de az összeesküvés elmélet azonban minden valószínűséggel nem igaz.

Az elmélet ellen felhozható Paul McCartney későbbi sikeres karrierre is, hiszen csak amiatt, hogy valaki hasonlít Paulra, nem adódik a jó hang és ugyan az a zenei zsenialitás, amit helyettesíteni hivatott, és természetesen azok az emlékek, amikre McCartneynak szüksége volt gyerekkorával kapcsolatban, hogy megírja a Hey Jude-ot, de rengeteg érv ami a pletykát akarja alátámasztani könnyen cáfolható. Sorrendben haladva, Az OPD rövidítés a Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band hátsó borítóján igazából OPP. Az „I burired Paul” szimplán félre van hallva, hiszen John Lennon igazából azt énekeli, hogy „Cranberry Souce”, ami magyarul vörösáfonya szószt jelent. Rengeteg összeesküvés elmélet szól különböző főcímdalok visszafele lejátszásáról, mivel sok zenét, ha visszafele lejászunk sok mindent belehallhatunk, és ez így történt a Revolution 9-nal is. Az Abbey Road borítóján Paul jobb kezében fogja a cigarettát, míg ő balkezes.

Ennek egy oka van, hogy az Abbey Road képe vertikálisan tükrözve van, emiatt van az is, ha Londonba ellátogatunk, az Abbey Road-on a zebrára, sosem fogjuk azt a látványt kapni, mint a lemez borítón, és a vertikális tükrözésnek köszönhetően a kezek is összekeverednek, így az eredeti képen McCartney balkezében fogta a cigarettáját, csak meg lett tükrözve, tehát a bogáros teória ami szerint a bogár rendszámtáblájára 281f van írva már nem lehet jó, és Paul az Abbey Road fotó készítésekor még csak 27 éves volt, ami szembe meg a teóriával.

És a Hollywood Inquier nem is létezett soha, így Ringo Starr nem adhatott nekik interjút. A worldnewsdailyreport.com hozta le először ezt a hírt. Az oldalra jellemző, hogy szórakoztató ám de nem igaz híreket is közöl. A mai napig is megtalálható a hír az oldalon, annak ellenére, hogy könnyen cáfolható. Az álhírt közzétették magyar internetes bulvár újságok is. Az egyik általam megtekintett oldal az „Elképesztő: zenésztársa szerint Paul McCartney már 50 éve halott” címmel közölte a hírt. Az alábbi oldalon olvashatunk Paul McCartney állítólagos válaszáról is ami minden bizonnyal meg sem történt. A válasz az alábbi volt „Tudom, hogy Ringo egyre szenilisebb, és egyre zavarosabb a feje, de akkor sem kellene ilyen idióta történeteket kitalálnia, hogy felhívja magára a figyelmet. „. Érdemes nem elfelejteni, hogy az egész sztori Paul McCartney Liverpooli balesetére épül, és a feltételezett baleset időpontjában McCartney Jane Asher-rel, barátnőjével Francia országtól Kenyáig tartó nyaralásukat élvezték.

A pletyka hosszú életének köszönhetően, a találgatások feltételezhetően igazi Paul McCartney hoz is eljutott, és ezt 1993-ban album borítóján ki is parodizálta a „Paul Is Live” címmel, ami magyarra fordítva „Paul él”.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bitlisztori.blog.hu/api/trackback/id/tr7015545276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aiwola 2020.03.28. 00:20:05

"ha Liverpoolban ellátogatunk, az Abbey Roadon a zebrára" ... hm? Liverpoolban Abbey Road? Az Abbey Road és az Abey Road Studio Londonban van. Ezt szerintem javítsuk.

Enok mester 2020.05.28. 08:07:40

Az Abbey Road fotója nincs tükrözve. A stúdió kerítése is ugyanott van, ahol lennie kell, meg a buszmegálló, ami azóta is megvan. Az autók is a bal oldali közlekedés szabályai szerint parkolnak.
süti beállítások módosítása