Blitlisztori Beatles-t felevenítő blog

Blitlisztori Beatles-t felevenítő blog

A parkolóőr, akiről dalt írtak.

2020. március 31. - PataPete

A Lovely Rita című Beatles dal a zenekar 1967-es Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band című albumában mutatkozott be. Ez az album a Beatles azon művei közé sorolható, amelyek kísérletezés céljából készültek. A Sgt Pepper a Beatles legtermékenyebb időszakából származik. Az album felvétele 700 órába tellett és rengeteg újítást tartalmaznak a benne található zenék. 2003-ban a Rolling Stone magazin által összeállított “Minden idők 500 legjobb albuma “ című listán első helyen szerepelt a Sgt Pepper.

A Lovely Rita-t Paul McCartney írta. Egyes források szerint a Lovely Rita-t az az eset inspirálta, amikor McCartney-t a John’s Wood-i Garden Road-on egy Meta Davies nevű női parkolóőr  50£-ra, átszámolva 20.000 Ft-ra, megbírságolta. Eleinte a dalszöveg szatírának indult, Rita egy gyűlöletes figurának készült, azonban McCartney engedett a kor szellemének, ami a szeretetet helyezte előtérbe. „ Jobb lesz, ha szeretem azt a lányt” 

A Rita név egyszerűen onnan jött, hogy McCartney-nak ez jutott elsők között eszébe. Fontos kiemelni, hogy a Rita név rímelt a meter maid-el, és a meter maid volt az a vicces szó az amerikai angolban, ami Paul McCartney-nak akkoriban annyira megtetszett. A Sgt Pepper albumban rengeteg humoros szám jelent meg, és a humor ebben a számban meter maid-ben rejlik.  

Azonban, sajnos a Meta Davies-el kapcsolatos háttértörténet inkább volt kedveskedés Paul felöl, mint inspiráció, mivel a találkozás 1967 tavaszán történt, azonban a dal nagy részét már ugyanezen év február 23-án rögzítették. McCartney-nak tehát az ihletet minden valószínűséggel az általa viccesnek talált meter maid adta.

 

Ami Meta Daviest illeti,  a zeneszámot a rádióban hallotta, de nem volt meghatódva tőle, hiszen előtte sem volt rajongója a gombafejűeknek, és utána sem lett.

 

képek forrása:

http://www.beatlesebooks.com/lovely-rita

https://www.shutterstock.com/editorial/image-editorial/meta-davis-the-traffic-warden-who-inspired-the-beatles-song-lovely-rita-meter-maid-retires-today-after-20-years-of-doing-the-job-for-full-caption-see-version-box-699-1140716325-ajpg-5841512a



A bejegyzés trackback címe:

https://bitlisztori.blog.hu/api/trackback/id/tr10015573800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása