Blitlisztori Beatles-t felevenítő blog

Blitlisztori Beatles-t felevenítő blog

Hoffmann Dezső, a Magyar Beatles fotós

2020. március 24. - PataPete

Kevesen tudják, hogy a Beatles egyetlen hivatalos fotósa 1965-ig egy magyar származású fényképész volt. Sok Szlovák fórum post és blog állítja, hogy Hoffmann szlovák, és ez valamilyen mértékben igaz is, mivel a Királyi Magyarországon született 1912-ben, azonban apja halála után édesanyjával Zsolnára költözött, ami a Trianon után, már Csehszlovákiához tartozott.

 Zsidó származása miatt a második világháború alatt is sokat kellett menekülnie, és többször is menekült Londonba, talán ennek köszönhetően nyitotta ott az akkoriban híressé vált fotó stúdióját. Ez a műhely arról volt híres, hogy szinte az összes híres Brit zenekar és énekes megfordult nála, ezt filmes múltjának köszönhető újító fényképész módszerei okozták. 1962-ben már többen is ajánlották neki, hogy fotózza le az akkor még ismeretlen The Beatlest. A fotózást követően többször is lefotózta őket, és amikor híresebb lett a Beatles Brian Epstein a zenekar menedzsere kinevezte őt az egyetlen hivatalos Beatles fotósnak. Kezei között rengeteg híres kép készült a Beatlesről talán az egyik leghíresebb a mára már ikonikussá vált felugrós kép.

A Beatles és Hoffmann közti kapcsolat akkor romlott meg, amikor John Lennonnal konfliktusba keveredett. Bármennyire is ismerősként, barátként tekintettek a fényképészre 64-ig, Lennon szépen lassan Hoffmann-t egynek látta a Beatlest körülvevő könnyű meggazdagodásban reménykedő alkalmi barátokkal, azonban Hoffman azért, hogy a Beatles hivatalos fotósa semekkora pénzösszeget nem kapott. Lennon elkezdte számon kérni Hoffmann bevételeit, amit a művész zokon vett, és így elválltak a Beatles és Hoffmann Dezső útjai.

A bejegyzés trackback címe:

https://bitlisztori.blog.hu/api/trackback/id/tr9415552724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása